کاربرد چویر در روغن حیوانی، لذت و محبوبیت این ماده غذایی را دوچندان کرده است. چویر به صورت طبیعی و خود رو، در بالای کوههای سر به فلک کشیده میروید و قوت رشد و تکامل خود را از آب برفهای همان جا میگیرد. خواص آنتیاکسیدانی و آنتی باکتریایی آن در روغن حیوانی، بدن را از بیماریهای زیادی محفوظ نگه میدارد.
اگر از خواص و کاربردهای شگفتانگیز گیاه چویر در روغن کرمانشاهی بی اطلاع هستید، تا انتهای این مقاله با ما در شاری مگ همراه باشید تا همه نکات را به صورت مختصر و مفید برای شما توضیح دهیم.
خواص چویر در روغن کرمانشاهی
- میکروبزدایی محیط: عطر خوشایند و طبیعی این گیاه به دلیل ترکیبات آن است. یک شاخه از آن، هوای اتاق را تصفیه و خوشبو میکند.
- مسکن و آرامبخش: علاوه بر کاربرد چویر در روغن حیوانی، این گیاه برای بدن خاصیت آرامبخشی و ضددرد دارد و میتواند استرس را کاهش دهد و آرامش را به اعصاب برگرداند.
- تقویت قوای جنسی: این گیاه میتواند رفع کننده مشکلات جنسی باشد و قدرت باروری را افزایش دهد.
- کمک به هضم و رفع کرم روده: گیاه چویر در روغن کرمانشاهی به ارگانهای گوارشی بدن کمک میکند تا عملکرد خود را بهبود بخشند. این گیاه همچنین از بین برنده انگلهای روده است.
- نگهدارنده لبنیات: گیاه چویر به خوبی از رشد باکتریها و قارچها جلوگیری میکند و با ترکیبات طبیعی خود اثر مهار کنندگی قابل توجهی بر فعالیت فساد زایی این موجودات در مواد غذایی دارد.
- بهبود ناراحتیهای گوارشی: کاربرد چویر در روغن حیوانی به رفع مشکلات گوارشی همچون اختلال در هضم، نفخ و… کمک میکند و منجر به تقویت کارکرد سیستم گوارشی و تسهیل فرایند هضم غذا میشود.
- تقویت کننده مو: این گیاه با قوی کردن پیاز موها از ریزش آنها جلوگیری میکند و باعث میشود که حالت و فرم زیبایی به خود بگیرند.
- کمک به رفع مشکلات مفصلی و رماتیسم: گیاه بهاری چویر، التهابات، ناراحتیها و دردهای مفاصل را کاهش میدهد و به عنوان درمانی طبیعی بر کاهش علائم بیماریهای رماتیسم و نقرس اثر مثبتی میگذارد.
- بهبود عملکرد کبد و طحال: دیگر کاربرد چویر در روغن حیوانی این است که مجراهای عروقی کبد و طحال را باز میکند و از این راه، فعالیت اندامهای نام برده را در بدن بهبود میدهد. با مصرف چویر، معده نیز از آلودگیها پاکسازی میشود.
- رفع مسمومیت و بیماری استسقا: از گذشته تا کنون درمان عارضه استسقا یا پرنوشی و ورم ناشی از آن، با مصرف گیاه چویر رایج بوده است. این گیاه سمزدا به رفع مسمومیتهای ناشی از غذا یا خوردن گیاهان سمی کمک میکند.
- تقویت قوای بدنی افراد سالمند: گیاه چویر در روغن حیوانی مانند دارویی تقویتی برگرفته از طبیعت، ضعف جسمانی در افراد سالخورده را رفع میکند و بدن آنها را در برابر بیماری، ضعف و مشکلات مربوط به این دوره قویتر میسازد.

کاربرد چویر در روغن حیوانی
گیاه چویر یا چنور جزو تیره چتریان است و 35 گونه از آن در تمام دنیا وجود دارد و هفت نوع آن در ایران یافت شده است. این گیاه خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدعفونی کنندگی قوی دارد و ترکیبات آن شامل مونوترپنها و سز کویی ترپنها هستند. چویر کاربردهای غذایی متنوعی در روغن حیوانی دارد.
1. خوشبو کردن روغن حیوانی
در بین مردم عشایر کرمانشاه، خوشبو کردن هیزه، پوست دباغی شده گوسفند و بز با گیاه چویر بسیار رایج است. هیزه مانند کیسهای از جنس چرم است که برای نگهداری روغن حیوانی از آن استفاده میکنند. کاربرد چویر در روغن حیوانی به این صورت است که برای معطر کردن کره و روغن، شاخههایی از چویر را در داخل هیزه قرار میدهند که با خوش بو شدن آن، محتوای داخل آن نیز معطر شود.
گیاه چنور در روغن کرمانشاهی را به صورت تازه روییده میچینند و در داخل هیزه قرار میدهند تا حداکثر استفاده را از خواص و بوی آن ببرند. نظر بسیاری از مردم محلی بر این است که وجه تمایز اصلی این نوع روغن با سایرین، عطر خوشایند و دلنشین آن است که از این گیاه سرچشمه میگیرد.
2. میکروب زدایی روغن حیوانی
کاربرد چویر در روغن حیوانی به گونهای است که خاصیت ضدعفونی کنندگی و میکروب زدایی آن در انواع مواد غذایی اثبات شده است و کره و روغن حیوانی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. میکروب زدایی گیاه چویر باعث میشود که این گیاه، نگهدارنده طبیعی و بدون عارضهای برای انواع مواد غذایی باشد که از رشد عوامل فساد و خرابی جلوگیری کند.

نحوه نگهداری چویر برای روغن حیوانی
به دلیل کاربرد چویر در روغن حیوانی، برخی از مردم آن را خشک میکنند یا در فریزر میگذارند تا با یخ زدن، ماندگاری آن حفظ شود و در فصول دیگر از آن استفاده کنند. متأسفانه چویر یخ زده و خشک شده، عطر گیاه تازه آن را ندارد.
گیاه چویر عمری یک ماهه در فصل بهار دارد. این گیاه از اواسط فروردین تا میانه اردیبهشت در ارتفاعات زاگرس قابل برداشت است. چویر به دلیل ماهیت خود رو و وحشی بودن خود، مقدار کمی از آن برای نگهداری فراهم میشود.
سخن پایانی
کاربرد چویر در روغن حیوانی از سالیان دور در میان مردم عشایر و روستا مناطق زاگرس به اثبات رسیده است و مردم همواره از آن استفاده کردهاند. شاید فکر کنید کاربردهای این گیاه تنها برای گذشته بوده است و برای زندگی کنونی مردم کارایی ندارند. در حال حاضر متخصصان با پی بردن به خواص و کاربردهای بینظیر این گیاه، استفادههای بهداشتی، درمانی و غذایی متعددی از آن میکنند.
سؤالات متداول
- چویر در چه فصلی رشد میکند؟
چویر گیاهی بهاری است و معمولاً تا اواسط اردیبهشت میتوان آن را در ارتفاعات پیدا کرد. این گیاه از آب برفهای کوهستان برای رشد و نمو استفاده میکند.
- چویر چه خواصی دارد؟
کاربرد چویر در روغن حیوانی و دیگر مواد غذایی بر اساس طب سنتی با خواص آرامبخشی، مقوی بودن، هضم کنندگی، ضد نفخ بودن، درمان کرمهای روده، بواسیر، زخم معده، نیش مار، سردرد و بیماریهای طحال همراه است.
- چویر چه شکلی است؟
چویر برگهای شبیه شوید و رازیانه دارد؛ اما کشیدهتر هستند. ساقههای ترد و خیلی لطیف این گیاه در ابتدای روییدن از غلافی سفید بیرون میآیند.

